Bakker Harrie-Jan Loeffen bakt Cuijks brood:

Cuijkse Jan,
het Akkerbrood van Cuijks graan

Cuijks brood

Cuijk, In september is het zover. Dan introduceert warme bakker Harrie-Jan Loeffen de Cuijkse Jan. Het bijzondere aan het brood is dat het graan daadwerkelijk van Cuijkse bodem is. Afgelopen maand  is er gezaaid en medio augustus verwacht Loeffen de oogst. Het graan wordt vervolgens gemalen in de recent gerenoveerde molen aan de Heerstraat.

 

Cuijks ambacht

Bakker Harrie-Jan: “Het idee om een écht Kuuks brood te bakken is al een tijd geleden ontstaan. Het mooiste is dan natuurlijk om er een echte Cuijkse productie van te maken, speciaal voor onze klanten. Over het idee was Molenaar Stefan Willems erg te spreken: Cuijks graan, gemalen door de kleinzoon van de molenaar van de Cuijkse molen ‘Jan van Cuijk’, gebakken door Bakkerij Loeffen (sinds 1893).” De molen was echter niet geschikt voor meelproductie. Harrie-Jan: “Nu is de kans daar, want de ‘Jan van Cuijk’ is inmiddels gerenoveerd.”

 

Graan aan de Beersebaan
“Stefan en ik hebben in het verleden allebei met Gerry van Elst gewerkt. Zijn bedrijf houdt zich bezig met landschapsonderhoud, waaronder het rooien van bomen en agrarische dienstverlening. De keuze om met hem te gaan praten was dan ook snel gemaakt en de samenwerking en de locatie zijn een feit. De bakermat van het Cuijks Akkerbrood ligt aan de Beersebaan in Cuijk. “We hebben echt geluk gehad met die locatie. Want wat is er nu leuker dan dat de mensen het graan zien groeien waarvan hun brood wordt gebakken? We zijn alle drie super enthousiast. Cuijks Ambacht m3!”

 

Cuijks Akkerbrood

Het graan is gezaaid en in augustus wordt het geoogst. Harrie-Jan: “Nadat Stefan het graan heeft gemalen, ga ik het brood bakken. Ik ben aan het testen met soortgelijk graan wat betreft de samenstelling en vorm. Het wordt in ieder geval een ouderwets lekker meergranen molenbrood. Een gezond bio brood? Uiteraard met als finishing touch de ‘handtekening’ van de Cuijkse molen.”