Vrijwilligers op de molen

 

 

 

stepfanNaam : Stefan Willems


Functie: Molenaar en beheerder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben opgegroeid op korenmolen Jan van Cuijk. Deze ronde stenen bergkorenmolen was van 1942 tot 1974 eigendom van mijn grootvader, Sjef Kessels.

Toen mijn grootvader Sjef Kessels in 1977, samen met Niek Wortman, begon met de opleiding van vrijwillig molenaar in het Land van Cuijk werd er regelmatig gevraagd aan hem of hij de aspirant-molenaars goed kon leren malen. ,,Je moet twee jaar lang elke dag op de molen zijn en als je het in de vingers hebt dan leer je het wel.'' was zijn antwoord.

Als molenaarskleinzoon zag ik hem aan de maalbak staan, in de ene hand had hij de licht, een touw waarmee hij de bovenste steen kon lichten, en met de andere hand voelde hij of het meel goed gemalen was. Goed malen is een hele kunst en mijn grootvader kon koren malen met zijn ogen dicht. Het gemalen meel werd opgevangen in zakken waar Kessels naam opgedrukt stond. Deze zakken mocht ik dan als jongen van vier jaar samen met mijn vader, die werkzaam was in het molenaarsbedrijf, met de oude Opel Blitz wegbrengen naar de boeren in de wijde omtrek.

Als ik nu, ruim dertig jaar later, door de molen loop, zie ik dit nog allemaal in mijn gedachten gebeuren. Alleen nu zonder mijn grootvader Sjef de mulder zoals hij in Cuijk genoemd werd. Ik vraag me weleens af hoe hij het gevonden zou hebben, als hij wist
dat zijn kleinzoon nu molenaar is op de Jan van Cuijk. In 1983 ben ik begonnen met de opleiding van molenaar op de Jan van Cuijk. Na 13 jaar op de standerdmolen De Neije Kreiter in Volkel gedraaid te hebben ben ik sinds 2000 weer werkzaam op de Jan van Cuijk. In 2004 ben ik door de gemeente Cuijk benoemd tot beheerder van deze prachtige korenmolen. Samen met een enthousiast team wordt de molen elke zaterdag ingespannen en sinds kort wordt er ook weer gemalen met de molen.

 

 

 

 

 

Naam: Johan Reijnders      

 

Functie: Molenaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1983 ben ik in Cuijk tegenover molen Jan van Cuijk komen wonen. Al snel ontstond er de interesse om een opleiding te volgen tot vrijwillig molenaar. Mijn opleiding vond plaats op de Jan van Cuijk, De Reus in Gennep en op de Martinus in Beugen. In 1986 slaagde ik voor mijn opleiding en kreeg de Korenbloem in Mill onder mijn beheer. Samen met destijds mijn leerling Stefan Willems ben ik hier ruim 2 jaar actief geweest. In 1988 kreeg ik de nieuw gebouwde standerdmolen in Volkel in beheer en ben hier samen met Stefan gaan draaien. In 2001 heeft Stefan besloten om naar Cuijk te gaan naar de molen van zijn grootvader. Door allerlei omstandigheden heb ik enkele jaren later afscheid genomen van de molen in Volkel. In 2012 kwam ik wederom met Stefan in contact en deze heeft mij overgehaald om mijn oude hobby weer op te pakken. Het voelde goed, alsof ik nooit weg geweest ben. De gemeente Cuijk heeft mij eind 2012 aangesteld als molenaar op de Jan van Cuijk. 

 

 

 

 

Naam : Bianca Willems         

 

Functie: Beheerster  molen- en streekwinkel

 

 

Als echtgenote van molenaar Stefan Willems ben ik erg betrokken met de Cuijkse molen. Ik ben sinds 2009 elke zaterdag op de molen te vinden. Ik houd me hoofdzakelijk bezig met het verkoop in de molenwinkel en de daarbij horende administratie. Naast de bekende meel producten die in de winkel verkocht werden is sinds begin 2010 de molenwinkel uit gebreid met diverse streekproducten. We gaan de molen- en streekwinkel in de toekomst nog verder uitbreiden met nieuwe artikelen. We zijn volop in beweging. Loop gerust eens binnen, wij helpen u graag om een keuze te maken in onze molenwinkel.